Ψύχωση

Έχω αρχίσει να τρελαίνομαι;

Αν θυμώνετε εύκολα, οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο που σκέφτεστε κι αντιδράτε ή εσείς δεν καταλαβαίνετε τα κίνητρα και τις πράξεις των γύρω σας, τότε σίγουρα δεν είσαστε τρελοί. Αν επίσης αγαπάτε κάποιον ή κάτι πολύ τότε δεν έχετε ψύχωση.

Στην καθημερινότητα χρησιμοποιείται συχνά ο όρος τρέλα για οτιδήποτε διαφορετικό, εκκεντρικό, πέρα από την κοινή λογική. Το ίδιο και η ψύχωση

Τι είναι όμως ψύχωση ή σχιζοφρένεια;

Πρόκειται για ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης κι έκφρασης του ατόμου όπως και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του. Είναι ασθένεια συνηθισμένη αφού 1 στα 100 άτομα, μπορεί να παρουσιάσει την ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι αιτίες  εμφάνισης της ψύχωσης, παρόλες τις έρευνες μέχρι τώρα δεν μας είναι απολύτως γνωστές. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της είναι:

  • Η κληρονομικότητα, γιατί παρουσιάζεται πιο συχνά σε συγγενείς ατόμων που ήδη είναι ασθενείς.
  • Διαταραχές στις βιοχημικές αντιδράσεις των νευροδιαβιβαστών (δηλ.των βιοχημικών ενώσεων που επιτρέπουν την μεταφορά πληροφοριών στον εγκέφαλο από τον ένα νευρώνα στον άλλο).
  • Τραυματικά γεγονότα  στην παιδική ηλικία και προβληματικές σχέσεις επικοινωνίας  με το περιβάλλον του ατόμου

Οι παραπάνω παράγοντες όμως δεν είναι κατά κανόνα  ικανοί  από μόνοι τους να οδηγήσουν στην εκδήλωση της ασθένειας. Συνήθως ένα τέτοιο ξέσπασμα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι το αποτέλεσμα συνάρτησης πολλών παραγόντων. Η προδιάθεση στην ασθένεια κληρονομικά αλλά και λόγω της επιροής που έχει δεχτεί το άτομο από το περιβάλλον του, η διαταραχή των βιοχημικών αντιδράσεων, στρες κι εσωτερικές όπως κι εξωτερικές συγκρούσεις μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για την εκδήλωση της ψύχωσης.

Συμπτώματα

Συχνά άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια περιγράφουν ότι χρώματα, μυρωδιές ή ήχοι γίνονται αντιληπτά με διαφορετική  ένταση και τρόπο από ότι είχαν συνηθίσει.

Βιώνουν ότι οι σκέψεις τους ακούγονται δυνατά, υποβάλλονται από  τρίτους, υποκλέπτονται ή ακόμα ότι διαδίδονται.

Είναι πεπεισμένοι:

  • ότι προσπαθούν να τους ελέγξουν κάποια συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων και να τους χειριστούν
  • ότι τρίτα πρόσωπα μπορούν και διαχειρίζονται τις κινήσεις  και τα μέλη του σώματος τους

Αναφέρουν ότι ακούν φωνές που:

  • τους κάνουν κριτική,
  • συνδιαλέγονται μαζί τους
  • προέρχονται από κάποιο μέρος του σώματος τους

Πιστεύουν ότi είναι κάποιος θρησκευτικός ή πολιτικός απεσταλμένος ή ότι έχουν  υπερφυσικές δυνάμεις

Περιγράφουν παραισθήσεις που αφορούν όλες τις αισθήσεις.

Έχουν δυσκολία στην συγκέντρωση των σκέψεων τπυς λόγω παρεμβολής άλλων σκέψεων  και θεμάτων, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μπερδεμένο λόγο.

Επίσης το περιβάλλον παρατηρεί περιορισμό της  ομιλίας και του λεξιλογίου, απάθεια, έλλειψη συναισθήματος, κοινωνική απομόνωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία των διαφόρων μορφών ψύχωσης  γίνεται κυρίως με τα λεγόμενα νευροληπτικά ή αλλιώς αντιψυχωτικά φάρμακα που επιδρούν στους νευροδιαβιβαστές. Οι παλιότερες μορφές νευροληπτικών παρουσιάζαν αρκετές παρενέργεις ανάμεσα στις οποίες και δυσκινησίες. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν οι καινούριες γενιές φαρμάκων με πολύ λιγότερες παρενέργειες που βοηθoύν αποτελεσματικά στο να επανέλθει  λειτουργικά ο ασθενής στην προσωπική κι επαγγελματική του ζωή.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικό ο ασθενής να ενημερωθεί για την φύση της ασθένειας του και να υποστηριχτεί με ψυχολογική θεραπεία προκειμένου ν’ αντιμετωπίζει έγκαιρα τυχόν συμπτώματα που οδηγούν σε μια υποτροπή της ασθένειας.

©2011 psychology-athens.gr